LANTİBİYOTİKLER

PROBİYOTİKLER DOĞAL ANTİBİYOTİKLER ÜRETİYOR
Probiyotikleri tanıyorsunuz artık !..
Minicik mikro canlıların özellikle bağışıklık ve sindirim sisteminde yapmış olduğu etkinlikleri öğreniyoruz bu sayfalarda
Sayısız görevleri olan probiyotikler çok stratejik bir görev daha yaparlar.
Bağışıklık sisteminin temeli olan patojenleri öldürmek için doğal antibiyotikler üretirler.
..
LANTİBİYOTİKLER
Laktik asit bakterileri olan probiyotikler ; fermentasyon denilen karmakarışık kimyasal işlem sonucunda bir çok madde üretir.
Bilim dünyasının ve gıda endüstrisinin ilgisini çeken bu zehirli maddelerin hastalık yapan patojenleri yani mikrop ,parazit ve mantarları yok ettiklerinden koruyucu olarak kimyasallardan vazgeçerek bu doğal antibiyotikleri inceliyor ve kullanıyor..
..
BAKTERİYOSİNLER
Günümüzde bakteriyosinler için farklı sınıflandırmalar bulunmakla birlikte, araştırmacılar biokimyasal özellikleri dikkate alınarak yapılan bu sınıflandırmada ; molekül büyüklükleri, kimyasal yapıları, etki mekanizmaları ve ısı stabilitelerine göre genel olarak 4 sınıfa ayrılmışlar
..
İlk grup Lantiyoninlerdir.
Bu grubun en iyi bilinen üyesi nisindir.
İkinci grup ısıya dayanıklı düşük moleküllü Membran aktif peptidlerdir.
Üçüncü grup ısıya karşı hassas yüksek moleküllü proteinler
Dördüncü grup ise protein,lipid ve karbonhidrat içerikli komplekslerdir.
..
Lantibiyotikler , yapılarında bilinen amino asitlerden farklı olarak lanthionine (Lan) ve methyllanthionine (MeLan) amino asit türevlerini içermekte ve yapılarında biyokimyasal özelliklerini etkileyen dehydroalanine ve dehydrobutyrine bileşikleri de bulunmaktadır.

LANTİBİYOTİKLER
NİSİN
Lactobacillus lactis subsp.bazı suşları tarafından üretilir
Hastalık yapan kötü bakteri türleri olan Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Micrococcus, Staphylococcus, Clostridium ve Listeria karşı geniş spektrumlu bir etkiye sahiptir.
..
Diğer bakteriyosinler
Laktolin
Helvetisin J
Laktosidin
Laktasin F
Laktasin B
Laktolin
Plantarasin A
Sakasin
Asidolin
Diklokokkin
Laktostrepsin
PediosinA
PediosinPA-1

Her biri bir probiyotik bakteri tarafından üretilen bu doğal antibiyotiklerin çok güçlü etkileri ile mikroplara yaşam şansı kalmamaktadır.
..
FERMANTASYON DENİLEN ÇOK DERİN,KARMAŞIK KİMYASAL İŞLEM..
Fermantasyon olayı çok basite alınamayacak kadar karmaşıktır.
Önemsiz görülemeyecek kadarda çok derindir.
Fermente ürünlerde gerçekleşen bu antibiyotik üretimi ile sağlıklı yaşamak mümkündür.
Binlerce yıldan beri probiyotikler fermente gıdalar içinde bu doğal antibiyotikleri üretiyordu.
Geleneksel beslenmemizdeki probiyotik içerikli ürünler bilmeden de olsa bizi hastalıklardan koruyordu.
Güçlü floralardaki yoğurt,kefir ,kımız ,turşu ,şalgam suyu ,sirke , boza ve başka coğrafyalardaki diğer probiyotik içerikli gıdalar binlerce yıl insanların ve toplumların sağlığını korudular.
..
LANTİBİYOTİKLER FERMENTE GIDALARDA BULUNUR.
Probiyotiklerden yararlanmak isteyenler fermente doğal gıdaları tercih ettiklerinde bağışıklık sistemlerini güçlü hale getirirler.
İçinde bulunduğu gıdayı fermente ederek değiştiren probiyotikler ürettikleri bu doğal antibiyotikler ile ferment gıdayı bir ilaç formuna sokarlar..
..
Fermente gıdaları üretmeyi zor ve zahmetli görenler,hatta fermente gıdaları küçümseyenler bir kere daha durup düşünmelidirler.
Hatta fermente ürünler yerine probiyotikleri doğrudan alarak sağlığına olumlu katkı yapmasını bekleyenler maalesef yarım sağlık katkısı alacaklardır.
..
Elbette probiyotik bakteriler midede ve bağırsaklarda besinleri çürütürken fermentasyon işlemi yaparlar ve ortaya bu doğal antibiyotiklerin üretilmesi için fırsatlar yaratırlar.Ancak bunun oranı ile fermente gıdalar içindeki doğal antibiyotikler arasında dağlar kadar fark vardır.
..
TAVSİYE :
FERMENTE PROBİYOTİK İÇERİKLİ GIDALARI ÖNCELİKLİ OLARAK TÜKETİNİZ
…..
Kaynaklar
1. De Martinis E C P, Alves V F, Franco B D G M (2002): Food Reviews International, 18(2-3): 191-208. 2. Riley M A (1998). Annu. Rev. Genet., 32: 255-278. 3. Chen H, Hoover D G (2003): Comphrehensive Reviews In Food Science and Food Safety,
2: 82-100. 4. Kurt, Ş., Zorba, Ö., 2005. YYÜ ve Vet Fak. Derg. 16(1), 77-83. 5..Sahl H G. 1994. Appl Environ Microbiol. 60(2): 752–755.
22 Ekim 2017 tarihinde eklendi, 3.704 kez görüntülendi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git