BIO DENGE

BIO DENGE ..
.
Fermente süt ürünleri olan yoğurt ,kefir ,kımız ve sebzelerin fermentasyonu ile elde edilen turşunun içinde bulunan dost bakteriler; binlerce yıldır Orta Doğu ve Akdeniz diyetlerinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar; dost bakterilerin en güçlüleri olan probiyotiklerin vücuda büyük yarar sağladığını gözler önüne seriyor.
.
PROBİYOTİK DENGESİ
Bu son derece yararlı mikro organizmalar; enfeksiyon ve toksin kaynaklı hastalıkların oluşma riskini azaltıyor, ömrü uzatıyor.
..
Bu mikro canlılar , tehlikeli organizmaların ve kimyasalların hareket kabiliyetini azaltarak, bağırsak iç zarının fonksiyonunu da artırıyor. Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, çok sayıda hastalığı da beraberinde getiriyor.
.
BAĞIRSAK FLORASI
Son yıllarda bağırsaktaki probiyotik dengesinin bozulmasında; rafine gıdaların çok tüketilmesi, kefir, turşu gibi fermente edilmiş gıdaların az yenmesi, süt ve yoğurdun pastörize edilmesi ve antibiyotik kullanımı önemli rol oynuyor.
.
İLTİHAPTAN KORUYOR
.

Probiyotikler; ümmin sistemi yani bağışıklık sistemini de güçlendiriyor, bağırsak duvarını zararlı maddelerden koruyor, hazmı kolaylaştırıp vücudu iltihap nedeniyle oluşan hastalıklardan koruyor.
.
Ayrıca kanserli hücrelerin üremesini de engelliyor. Yapılan son araştırmalar; bu organizmaların özellikle kolon ve göğüs kanserinden korunmada çok etkili olduğunu ortaya koyuyor.
.
DNA hasarının azalmasında da etkili olan probiyotikler; diyare, irretable bağırsak sendromu, kolit ve Crohn gibi hastalıklardan da koruyor.
.
Alerjik maddelerin kana geçmesini engelleyen ve bağırsak iltihabına da engel olan bu organizmalar, sekretuvar antikor yapımını artırarak, bağırsak mukozasını güçlendiriyor.

.
BIO BESİN DESTEĞİ
.

Bifidobakteriler ise; bağırsakta yaşayan, bağırsak florasının dengesini koruyan ve vücudu zararlı bakterilerden arındıran sağlıklı bakterilerdir.
.
Enfeksiyon, enflamasyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser tedavisinde çok yararlıdırlar.
.
Sağlam bağırsaktaki mikrobiyal nüfusu artıran bifidobakteriler; günümüzde sindirimin düzelmesi, bağırsak fonksiyonlarının artması ve enfeksiyonlara karşı direnç oluşturulması amacıyla probiyotik olarak kullanılıyor ve hastaya ilaç gibi dışarıdan verilebiliyor.
.
Özellikle Japonya’da bu bakteriler, sağlıklı kolon için besin desteği olarak kullanılıyor.
.
İSHAL, KABIZLIK VE KARINDAKİ ŞİŞLİK AZALIYOR
.

Geçen yıl yapılan bir araştırmada; belirli bir gruba, iki hafta boyunca probiyotik özelliği olan bifidobakteri desteği veriliyor.
.
Araştırmanın sonucu; hastaların ishal ataklarının yüzde 8 oranında azaldığını, özellikle yaşlılarda ölümlerin önemli bir nedeni olarak görülen antibiyotik ilişkili ishallerin de yüzde 52 azaldığını gösteriyor.
.
ŞİKAYETLER KAYBOLUYOR
.

Ayrıca bu araştırma; akut ishal ataklarının yüzde 34 oranında kaybolduğunu, laktoz intoleransı olanların rahatsızlıklarının da hafiflediğini gözler önüne seriyor.
.

Öte yandan irretable bağırsak sendromu olanların; karında şişlik, ishal ve kabızlık gibi şikayetlerinde azalmalar olduğunu ortaya koyuyor.
.
PROBİOTİK GIDALARI TÜKETEN 100 YAŞINI GÖRÜYOR
.
100 yaşın üzerindekilerin beslenmeleri incelendiğinde; yüzde 80’inin, günde yarım kilo probiyotiklerce zengin fermente ürünleri tükettiği görülüyor.
.
FİBROKİSTİ ENGELLER
.
Kalsiyum açısından da çok zengin olan probiotik süt ürünleri ; kadınlarda 50’li yaşlarda rastlanan kemik erimesini azaltıyor.
.
Antioksidan olarak da bilinen probiotik gıdaların, nitrit içeren gıdaları nötralize eden koruyucu bir özelliği de var.

Öte yandan kemiklere metastaz yapan prostat ve meme kanserlerinin tedavisinde yarar sağlıyor.
Günde 250-500 gram probiotik yoğurt tüketimi, memelerde fibrokistik yapıların oluşmasını da engelliyor.
Haydar YILMAZ
Araştırmacı Yazar

30 Haziran 2017 tarihinde eklendi, 3.203 kez görüntülendi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git